Siirry suoraan sisältöön

Vad är kombucha?

Kombucha och jun är fermenterat te. Med hjälp av te, sötning och SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast – en gele’ liknade ”svamp”) fermenteras teet i ett visst antal veckor i rätt temperatur, och bildar organiska syror. Bryggningen av kombucha bygger på en tusentals år lång tradition. Att ge en SCOBY- ”kombucha svamp” vidare till någon sägs ge god hälsa och lycka! Det finns många legender om hur kombuchan kommit till, de flesta härleder till Kina (och jun till Tibet) antagligen för ca 2200 år sedan. Den kom i ett tidigt skede via Sidenvägen till Ryssland, kallades ofta även för volga-svamp.

Laura-16

  Kombuchan görs på ekologiskt socker och ekologiskt grönt te, samt en liten mängd svart te. Dessutom smaksätts drycken med inhemska rena bär/frukter och örter. Om ingredienserna inte odlas i Finland väljer vi självklart ekologiska alternativ.

Queen Kombucha pastöriseras inte,  den mikrofiltreras ej, kolsyra tillsätts inte artificiellt (dvs kolsyra uppstår naturligt i fermentingen) och inga andra tillsatser, eller koncentrat används. Alla de ovannämnda processerna förstör den fermenterade drycken så att man inte kan prata om rå eller levande kombucha. Queen Kombuchas arbetsrum använder EKO- certifierad energi och undviker plast i den mån det är möjligt.

 Kombucha kan tack vare sin låga pH förvaras länge i svalt, men kan med tiden bli lite mer syrlig, och även bilda mer kolsyra.

Kombucha innehåller små mängder alkohol, 0,5% eller under 1,2%, som i Finland kallas för alkoholfritt. Det här är bra att veta för dem som små mängder alkohol kan vara skadligt. För histaminöverkänsliga kan fermenterade produkter vara svåra att förtära.

                              Kombucha passar utmärkt efter ett yoga pass eller bastu!

IMG_4159

Vi använder inhemska rena ingredienser, direkt från trädgården och skogen, om ingredienserna är utländska väljer vi alltid ekologiska alternativ!