Siirry suoraan sisältöön

Kombucha – fermentoitu tee

Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka tuotetaan erityisen kombuchakulttuurin avulla (SCOBY-Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Kasvusto käyttää teepohjan sokereita ja teelehden ravinteita polttoaineenaan ja muodostaa juomaan orgaanisia happoja. Kombuchan valmistus on menetelmänä ikivanha, ja sitä on harjoitettu Aasiassa tuhansia vuosia. Kombucha on erittäin voimakkaasti kasvava terveystrendi mm. Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja nyt myös Suomessa. Monet käyttävät kombuchaa viinin tapaan/sijaan. Koska juomassa on alle 1,2% alkoholia, se sopii mainiosti oluen sijaan.

Tavallisesti valmistuksessa käytetään mustaa teetä ja sokeria, mutta myös vihreä tee käy hyvin. Me käytämme luomusokeria ja luomu vihreää teetä, ja pientä määrä mustaa teetä. Queen kombuchaa ei pastöroida eikä mikrosuodateta – tästä johtuen juomaan saattaa kehittyä rihmastoa tai sakkaa, jonka voi nauttia juoman mukana tai siivilöidä pois halutessaan. Kombucha säilyy matalan pH:n johdosta turvallisesti kuukausia, jopa vuosia tiiviisti suljetussa pullossa, mutta saattaa muuttua maultaan happamammaksi.

Käymisprosessissa kehittyy mahdollisesti jonkin verran alkoholia, 0,5% tai alle 1,2%, eli mitä Suomessa kutsutaan alkoholitonta. Tämän vuoksi kombucha ei sovi kaikille (esimerkiksi heille, joille pienikin alkoholimäärä voisi olla haitallista). Kombucha saattaa olla muiden käymispohjaisten tuotteiden tavoin sopimaton histamiini-yliherkkyydestä kärsiville. 

 Kombucha maistuu ja sopii saunan ja treenien jälkeen mainiosti!