Kombucha – fermenterat te

Kombucha är en fermenterad tedryck framställd med hjälp av en speciell kombuchakultur (SCOBY-Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Skörden använder sockret i tebasen och näringsämnena i tebladet som bränsle och bildar organiska syror i drycken. Framställningen av Kombucha som en gammal metod har praktiserats i Asien i tusentals år. Kombucha är en väldigt snabbväxande hälsotrend t.ex. I USA, Sverige och nu även i Finland. Många använder kombucha som / istället för vin. Eftersom drycken innehåller mindre än 1,2 % alkohol är den perfekt istället för öl.

Vanligtvis används svart te och socker i tillverkningen, men grönt te fungerar också bra. Vi använder ekologiskt socker och ekologiskt grönt te, och en liten mängd svart te. Queen kombucha är inte pastöriserad eller mikrofiltrerad – som ett resultat kan mycel eller fällning utvecklas i drycken, som kan avnjutas till drycken eller siktas bort om så önskas. På grund av sitt låga pH kan Kombucha förvaras säkert i månader, till och med åratal i en tättsluten flaska, men kan bli surare i smaken.

I jäsningsprocessen kan en del alkohol utvecklas, 0,5 % eller mindre än 1,2 %, vilket är det som kallas alkoholfritt i Finland. Därför är kombucha inte lämplig för alla (till exempel för dem för vilka även en liten mängd alkohol kan vara skadlig). Kombucha, liksom andra jäsningsprodukter, kanske inte är lämplig för personer med en historia av histaminöverkänslighet.

 Kombucha smakar fantastiskt efter bastu och träning!

Rulla till toppen